OMRÅDE

Innerstaden fortsätter att växa

Innerstadsstadsdelen Vasastan, eller Vasastaden som är det formella namnet, omfattar den norra delen av Norrmalms stadsdelsområde. Det är ett populärt och befolkningstätt område. Här bor man centralt, alldeles intill city (Norrmalms södra del) men med fler parker och mer grönska.

Flera svenska filmer har spelats in i Vasastan, till exempel ”Mannen på taket”, ”En kärlekshistoria” och ”Karlsson på taket”. Astrid Lindgren bodde själv här, med utsikt över Vasaparken. Bellevueparken, Observatorielunden och Vanadislunden är några andra parker. I hörnet Odengatan Sveavägen hittar du Stockholms stadsbibliotek och strax ovanför, i Observatorielunden, stadens gamla observatorium.

Vasastan ligger till stor del på gammal lantbruks- och industrimark. Det var först efter 1880, då en ny stadsplan togs fram, som området på allvar började bebyggas med bostäder. Det första området som blev bebyggt enligt stadsplanen låg söder om Odengatan. Därefter kom Sibirien. Och under 1900-talets tre första decennier fortsatte man med det som då var stadsdelens utkanter – som Birkastaden, Röda bergen och Atlasområdet. Vasastans ytterområden fortsätter att utvecklas. Ett enormt projekt växer nu fram på gränsen mellan Vasastaden och Solna: Hagastaden. När motorvägen, järnvägen och den gamla industrimarken är överdäckad och omvandlad kommer den nya stadsdelen rymma 6 000 nya bostäder och 50 000 arbetsplatser.

Vasastan
VÅRA OMRÅDEN

Fastigheter på Vasastan