Rengör spisfläkten
Fett och smuts samlas snabbt i spisfläktens filter. Det påverkar både ventilationen och brandsäkerheten – men är enkelt att åtgärda själv. Här berättar vi varför det är viktigt och visar hur du gör i vår instruktionsvideo.
Håll köksluften fräsch - börja med fläkten
För att luften i din lägenhet ska kännas fräsch är det viktigt att ventilationen fungerar som den ska – och spisfläkten är en viktig del av det systemet. Även när fläkten inte är påslagen fungerar den som ventilationskanal, tack vare ett öppet spjäll som släpper igenom luft.
Att spisfläkten blir smutsig är helt naturligt. Den samlar upp fett och partiklar från matlagningen, samtidigt som den transporterar bort matos och gammal luft. Men när fettfiltret blir fullt påverkas både ventilationen och säkerheten i köket.
Varför är det viktigt att rengöra fläktfiltret?
När fett samlas i fläkten kan det börja droppa – ibland ner i maten, men i värsta fall på varma spisplattor, vilket innebär en brandrisk. Ett smutsigt filter samlar också damm från inomhusluften, vilket täpper igen filtret och gör att ventilationen fungerar sämre. En ren fläkt däremot suger bättre och hjälper till att hålla köksluften fräsch och fri från matos.
Hur ofta bör du rengöra?
Hur snabbt fläkten blir smutsig beror på hur mycket du lagar mat och vilken typ av matlagning du gör. En bra riktlinje är att rengöra filtret ungefär varannan månad vid normal användning. Om du lagar mat ofta eller använder mycket stekfett kan det vara bra att göra rent filtret ungefär en gång i månaden.
Se vår instruktionsfilm för att lära dig hur du rengör filtret på rätt sätt. Du kan ofta diska filterkassetten i diskmaskin, men kontrollera vad som gäller för din modell.
Tips vid matlagning med fläkten igång
- Ha inte köksfönstret öppet samtidigt – det kan skapa övertryck som sprider matlukt till resten av bostaden.
- Vill du vädra? Öppna i stället ett fönster i ett annat rum, stäng köksdörren och låt fläkten jobba. Då hålls matoset kvar i köket och sugs ut mer effektivt.
