HUR GÅR DET TILL?

Hur fort måste jag svara om jag vinner lottningen?

Om det är din intresseanmälan vi dragit vid lottningen, så måste du vara tillgänglig att svara omgående. Ibland brådskar uthyrningen och du bör vara beredd på att det kan bli visning av lägenheten samma dag.

Hur gör jag om jag är intresserad av att hyra en lokal hos er?

Du hittar våra lediga lokaler under rubriken Lediga objekt, i webbsidans övre meny. Där samlar vi alla de kontorslokaler, butikslokaler, lagerlokaler och annat som vi har lediga för stunden. När du hittar något du gillar kan du enkelt lämna en intresseanmälan direkt vid objektet du är intresserad av.

Hur kan jag söka bostad hos Wåhlin Fastigheter?

För dig som söker bostad är det viktigt att veta att vi inte har någon egen bostadskö, utan att vi samarbetar med Bostadsförmedlingen i Stockholm. Det är de som förmedlar de flesta av våra lediga lägenheter. En del lägenheter tycker vi ändå är trevligt att kunna förmedla själva och vi tar därför emot intresseanmälningar när vi har lediga objekt att erbjuda. Då kan alla söka. Det enda vi kräver är att du uppfyller de ekonomiska förutsättningar vi bedömer är nödvändiga för att du ska ha råd att hyra lägenheten. Och du ska inte ha betalningsanmärkningar.

Våra hyresgäster trivs onekligen hos oss och vi har därför inte så ofta lediga lägenheter att förmedla. Men när vi har det hittar du dem här på webbplatsen, under rubriken Lediga bostäder. Eventuella lediga lägenheter annonserar vi ut på vardagar mellan 11:30 och 13:30. Då kan du lämna din intresseanmälan.

När anmälan väl är stängd lottar vi nya hyresgäster bland intresseanmälningarna som kommit in för den specifika lägenheten. Den lottade personen kontaktar vi via e-post. Om du har lämnat in en intresseanmälan och inte hört något från oss efter en vecka, har lägenheten gått till en annan sökande. Fyll i anmälan ordentligt och lämna bara en intresseanmälan per ledig lägenhet, annars blir du diskvalificerad i lottningen.

Kan jag få se bostaden jag är intresserad av?

Om det är din intresseanmälan vi dragit vid lottningen, så får du naturligtvis möjlighet att gå på visning av lägenheten innan du beslutar dig för att skriva under kontraktet. Ibland brådskar uthyrningen och du bör vara beredd på att det då kan bli visning samma dag.

Varför får jag inte lägenheten när jag anmält intresse?

Bostadssituationen i Stockholm är tuff och det är många som vill ha lägenhet hos oss. Det finns också tjänster på Internet som drar nytta av stadens trånga bostadsmarknad, genom att automatiskt hålla koll på när vi och andra hyresvärdar annonserar ut lediga lägenheter.

Men eftersom många ringer till oss och är besvikna över att de inte fått kontraktet de anmält intresse för via olika betaltjänster, så vill vi förtydliga att vi inte har med den typen av tjänster att göra. Vi har ingenting emot om de hjälper dig att hitta till oss, men vi kan aldrig garantera att du som köpt deras tjänst får kontrakt hos oss. Många verkar tro det. Men det är som sagt många som vill bo hos oss och vi har kommit fram till att det mest rättvisa är att låta lotten avgöra bland intresseanmälningarna vem som får chans att bli ny hyresgäst.

Mängden anmälningar som kommer från den här typen av tjänster är också skälet till den begränsade tid vi kan låta lediga objekt ligga ute på webbplatsen för intresseanmälan.

Varför har ni olika typer av kontrakt?

De flesta vill hyra i första hand och merparten av kontrakten vi erbjuder är förstahandskontrakt. Men ibland står det till exempel korttidskontrakt vid ett ledigt objekt och då gäller andra regler.

Ett korttidskontrakt innebär att du hyr en bostadslägenhet under en begränsad tid och med avstående av besittningsrätt. Det är alltså en tillfällig lägenhet. Den vanligaste anledningen till att vi erbjuder korttidskontrakt är att en lägenhet ligger i en fastighet som snart ska renoveras eller att lägenheten behövs för evakuering av andra renoveringsobjekt. Längden på korttidskontrakt skiftar därför, från tre månader till maximalt fyra år. Den ömsesidiga uppsägningstiden är tre månader. Vi tycker att det är bättre om människor kan bo i lägenheterna under kortare tid, än att de står tomma i väntan på att olika renoveringar ska påbörjas. Framför allt med tanke på hur dagens bostadssituation ser ut i Stockholm.