OMRÅDE

Imponerande funktionalism och friluftsliv

Ladugårdsgärdet, eller Gärdet som det kallas, är den stadsdel i Stockholms innerstad som ligger längst i öster. Stadsdelen ligger granne med Östermalm och är till stor del omgiven av vatten. Här hittar du en rad offentliga byggnader och institutioner, från Kaknästornet och Svenska filminstitutet till Krigsarkivet och en rad museer.

Vid Oxenstiernsgatan ligger TV-huset och Radiohuset, hemvist för SVT och SR. Stadsdelen bildades 1926, efter en delning av stadsdelen Östermalm, och blev till stor del bebyggd under 1930-talet. Dominerande byggnadsstil är tidig funktionalism. Grönområdena är många, då husen ligger fristående från varandra, och området användes på sin tid som förebild för bostadsområden i hela världen. Även en av stadsdelens nyare delar har rönt uppskattning, Starrbäcksängens bostadsområde och park tilldelades år 1992 Sveriges Arkitekters Sienapris.

Gärdet är också namnet på den stora öppna gräsyta där såväl 1970-talets proggiga Gärdetfestivaler som den nutida Nationalstadsgaloppen gått av stapeln. Det är ett populärt rekreationsområde och här pågår ständigt olika idrotter, hundlekar, drakfestivaler och mycket annat. På vintern ser man till exempel många långfärdsskidåkare. Fram till 1991 betade också Stockholms stads fårhjord här (Kungens får i folkmun) på somrarna. Gärdet är en del av världens första nationalstadspark.

Gärdet
VÅRA OMRÅDEN

Fastigheter på Gärdet